Kollektivet vandrar Valla runt

Etapp 12: Valla runt
Deltagare: Inger Bergström, Elis Berntsson, Frida Berntsson, Margareta 
Danhard, Anna Lindkvist Adolfsson, Catarina W Källström, Maria Wahlgren 
och hunden Roffe
Tid: 9.25-10.35 = 1 tim 10 min
Resterande tid: 28 tim 44 min

kollektiv (lat.  collecti’ vus  eg. ‘samlad’, ‘sammanplockad’ av  co’lligo  ‘hopsamlad’) 1 stor grupp, sammanhållen kring ett gemensamt intresse: löntagarkollektiv, kollektiv av hyresgäster, konstnärer, personer som tillsammans driver en verksamhet etc. Källa: Nationalencyklopedin

Arvbetagelse är en grupp av åtta konstnärer som sedan 2014 arbetar tillsammans. Utgångspunkten är att utifrån olika teman, kollektivt och konstnärligt forska kring det textila kulturarvet och relaterade begrepp. Konstellationen är gjord med tanke på att vara dynamisk. Var och en har sitt förhållningssätt och sina erfarenheter vilket bidrar till att olika perspektiv bearbetas. Vi gör gemensamma gestaltningar med performativ karaktär och undersöker den kollektiva processen. Inställningen är tillåtande med intuitiva infall och tillit till vår förmåga. I det arbetet är vi varandras verktyg. I många konstformer är kraften av kollektivet centralt. Man arbetar i ensembler, danskompanier, körer och teatersällskap. Hur kan vi använda den metoden i våra konstnärskap?

Det är lätt att dra paralleller till det textila kulturarvet som är fullt med kollektiva processer. Där man genom historien har arbetat tillsammans. Rent praktiskt hjälpts åt med linberedning och ullspinning. Delat med sig av tekniker och mönster. De textila kunskaperna gick i arv genom generationer. På museer visas historiska föremål som sedan är med och skapar vårt kollektiva minne.

40049681_10157712727343242_4347019877265965056_n

Valla_turen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s